Muut sarjakuvat

Jeesuksen saappaanjälki

Jeesuksen saappaanjälki –sarjakuvaromaani (Nispero, 2019) pohjautuu vuonna 2012 ilmestyneeseen Jarmo Stoorin samannimiseen romaaniin. Sen tarinoiden olisi toivonut menettävän ajankohtaisuuttaan vuosien saatossa, mutta niin ei tapahtunut, kirjan tarinoiden teemat, köyhien ja rikkaiden välisestä kuilusta poliittiseen ähötykseen ja rasismiin, ovat nyt suorastaan pelottavan ajankohtaisia. Tästä huomiosta syntyi tarve tehdä kirjasta päivitetty versio, sarjakuvaromaani… Lue lisää aiheesta teoksen omalta sivulta…

Sarjakuvapolku (2015)

Sarjakuvapolku (2015) johdatteli kulkijat Oulussa, Kulttuuritalo Valveelta Hupisaarten kautta Oulun Taidemuseolle tai päinvastoin. Polun varrelle oli sijoitettu sarjakuvia, jotka käsittelivät matkan varrella sijaitsevien rakennuksien historiaa. Aiheeseen liittyviä Sarjakuvapolku -sarjakuvalehtiä oli saatavilla useissa pisteissä Oulun kaupungin alueella.

Sarjakuvapolku -lehden painos on loppu, mutta löydät sen OUTI-kirjastojen kokoelmasta…

Lyhyempi oppimäärä (2005-2015)

Sarjakuva ilmestyi vuosina 2005-2015 Oulun Yliopiston Ylioppilaskunnan julkaisemassa Oulun ylioppilaslehdessä.

Lyhyempi oppimäärä alkoi läpileikkauksella OYY:n historiasta. Sarja käsittelee 30 sivun (vuosina 2005-2006) verran ylioppilaskunnan ja sen sidosryhmien tapahtumia menneiltä vuosikymmeniltä. Sarjakuva käy läpi kehityksen perustamisesta, 2000-luvulle, opiskelijakulttuuria, -politiikaa ja -elämän kiemuroita, sekä yhteiskunnallisia aatteita, huumorilla ja pilkkeellä silmäkulmassa.

Sarjassa esiintyvillä henkilöhahmoilla on vain nimellisiä yhtäläisyyksiä todellisuuteen. Sarjan piirroshenkilöt eivät välttämättä vastaa todellisuutta. Kuitenkin tunnelmallisesti liikutaan ajanhengen mukaisissa olosuhteissa.

Vuonna 2007 Lyhyempi oppimäärä piti pitkän tauon, jotta sarjakuvantekijä saatiin valmistumaan. Valmistumisen jälkeen vuonna 2008 sarja aloitti uudelleen. Siitä lähtien Lyhyempi oppimäärä on pureutunut yliopistomaailman kiemuroihin ja ääritilanteisiin. Tauon jälkeen ensimmäinen sivu (n:o 31) teemana on tieteellinen jargon.

Eroakirkosta.fi (2006)

Tein eroakirkosta.fi -verkkosivustolle sarjakuvia, joiden pohjalta myös eroakirkosta.fi:n grafiikat on toteutettu vuonna 2006.

Tarkoituksena oli, että sivut olisivat helposti sähköisesti liikuteltavissa, joten kaikki sarjakuvan osat toteutin vektorigrafiikkana. Tällöin sekä tiedostokoko pysyy kurissa, että tulostustarkkuus säilyy.

Kaurismäkeläiset (2004-2006)

Kaurismäkeläisten tekeminen alkoi vuonna 2004, jolloin syntyi muutama vähäeleinen ja -sanainen strippi, joiden toteuttamiseen käytin pelkästään tietokonetta.

Sarjakuva kehittyi seuraavien vuosien aikana reilusti eteenpäin ja sitä julkaistiin vuosina 2005-2007 useissa lehdissä ympäri Suomen (Ilta-sanomat, Oulu-lehti, Kaaos-nuorisolehti…). R-collection on myös toteuttanut pienen painoksen paitoja Kaurismäkeläisten ruuduista.

Aktiivisesti Kaurismäkeläiset ovat olleet vektorigrafiikkaohjelmassa työstettävänä vuosina 2004-2006. Tuolloin sarjakuvaa syntyi yli 200 strippiä ja pari kymmentä aiheeseen liittyvää kuvitusta.

Sukkamies (2002-2004)

Sukkamies (Omakustanne, 2003) sarjakuvan piirtäminen alkoi heinäkuussa 2002. Tuolloin paperille piirtyi hieman enemmän alapäähuumoria sisältäviä strippejä, jotka vielä tänäkin päivänä ovat pöytälaatikossa. Tarinat kuitenkin muuttuivat arkipäivän elämää käsitteleviksi ja strippejä syntyi yhteensä noin 200 kappaletta.

Sukkamiehen piirtäminen loppui vuoden 2004 alussa. Lopetin sarjan tekemisen, koska tuolloin mielessäni oli niin monta muutakin ideaa ja koin että Sukkamiehen tekeminen vei vain kallista aikaani.

Sukkamiehestä jäi kuitenkin jäljelle yksi omakustanne albumi, joka toivottavasti vielä tänäkin päivänä ilahduttaa lukijoitansa ja jota lainataan ahkerasti kirjastoista, eikä sen roolina ole ainoastaan hyllynlämmitin virka.

Loppuunmyyty Sukkamies -albumi löytyy OUTI-kirjastojen kokoelmasta…

Ja paljon paljon muuta… Sarjakuvia ja kuvituksia…

OUTI-kirjastojen haku tekijän nimellä…